Hetvenöt éve a kerületben lakik

Közösséget építünk
Hetvenöt éve a kerületben lakik

Száz éves lett Ida néni

2014. október 8.

Ida néni 75 éve lakik Józsefvárosban, ugyanabban a polgári lakásban. Három gyermeke született, hét unokája és tizenhárom dédunokája van. A család összetartó, gyakran látogatják meg Ida nénit, aki a közelmúltban töltötte be századik életévét. Születésnapja alkalmából Egry Attila alpolgármester otthonában köszöntötte fel.

Maguk túl sokat költöttek erre az öregasszonyra – jegyezte meg a 100 éves Ida néni mosolyt fakasztva többek arcára, amikor otthonában Egry Attila felköszöntötte. Az alpolgármester egy nagy csokor virágot és egy édességekkel, kávéval, különböző teákkal teli csomagot nyújtott át a szépkorú asszonynak. Mint Ida néni elmesélte, Borsod megyében született, és 1939-ben költözött Budapestre abba a Rökk Szilárd utcai lakásba, ahol azóta is él. Férje orvos volt, aki az otthonukban kialakított rendelőben praktizált. Három gyermekük született, Ida néninek ma már hét unokája és tizenhárom dédunokája is van. És hamarosan egy újabb is születik.

 

„Az egyik unokám minden nap feljár hozzám, de a család többi tagja is sokszor meglátogat. Szeretem a nyolcadik kerületet, korábban az utca tele volt kisiparosokkal. Minden közel van, sok mindent meg lehet kapni, engem itt soha nem bántott senki” – mesélte Ida néni. Felidézte egy világháborús karácsonyi élményét is, a feldíszített fát, az ajándékokkal együtt a lakásban hagyva kellett gyermekeikkel a pincébe menekülniük a bombatámadások miatt. Több hónapot töltöttek a dohos, hűvös pincében. Férjét, - a három gyermek miatt - nem vitték el katonának, de orvosként minden nap életét kockára téve mentette a sérülteket.

 

Ida néni búcsúzóul elmondta, nagyon örül Józsefváros látványos fejlődésének, felújított tereinek, csak azt sajnálja, hogy egészségi állapota miatt már csak ritkán tud elmenni, sétálni egyet a környéken. 


  Forrás: jozsefvaros.hu

« vissza