Interjú

Szilágyi Demeter: a Palotanegyedben soha nem áll meg az élet

2019. május 10.

Egy új esztendő mindig tartogat kihívásokat, azonban arra is lehetőséget ad, hogy átgondoljuk az elmúlt időszak történéseit és a jövő lehetőségeit. Nincs ez másként a Palotanegyedben sem, ahol soha nem áll meg az élet. Szilágyi Demeter önkormányzati képviselővel beszélgettünk a városrészben zajló felújításokról és a Blaha Lujza tér rekonstrukciójáról.

 
Nem lehet nem észrevenni, hogy megszaporodtak a munkagépek a negyedben. A Nemzeti Múzeum kertjének felújítása például közel egy évig tartott és már mindenki nagyon várta, hogy végre méltó környezetben kapcsolódhasson ki a belváros egyik legfontosabb pontján. Milyen változások történtek a Múzeumkertben?

A Múzeumkert rekonstrukciójának első üteme március közepén fejeződött be. A felújított kert az újragondolt sétányok és parkosított környezet mellett, két új bejáratot is kapott. 
Kibővítésre került a Pollack Mihály tér felőli két kapu, ami ezt követően nyitva lesz állandóan. Ezzel átjárhatóvá válik a kert a Palotanegyed felé, ami egyértelműen a legmenőbb városkapu lesz így. Továbbá nem elhanyagolható tény, hogy a Rádió tömbjének fejlesztésével tovább bővülhet az a terület, ahol parkosított környezetben lehet paloták között sétálni.
Szintén kapu nyílt a Múzeum utca felől is, így már minden égtáj felől könnyedén megközelíthető a kert. Nem mellékes, hogy ezen a kapun keresztül lesz majd legkönnyebben megközelíthető a játszótér. Ugyan ennek kialakítása nem ebben az ütemben történik, de a kapu nyitása dedikáltan ezt funkciót hivatott erősíteni.

 


Fontos fejlemény ezen felül a Kálvin tér felőli oldalon található nyilvános illemhely újranyitása. A kerten belül lesz a lejárat, amivel ugyan így mindenki számára elérhető lesz, de megfelelőbb körülmények között. Kávézó is költözik a Pollack Mihály tér oldalán található kertészházba. Ez májusra készül el véglegesen és jó hír, hogy a parkolás teljesen megszűnik a kert területén.


A Reviczky utcában is nagy a sürgés-forgás, ellentmondásos hírek jelentek meg az építkezéssel kapcsolatban, továbbá sokan aggódnak az utcakép és homlokzat sorsáért. Mit lehet tudni a részletekről?

Személyesen is bejártam a Múzeum utca 17. és Reviczky utca 6. között zajló Károlyi-Csekonics palota építési-felújítási területét. A Reviczky utcai szárny azon épületrészei kerültek elbontásra amelyek a 2000-es évek elején épültek. A homlokzat, a kapu boltívei, az átjárók, a torony és a benne lévő csigalépcső érintetlenek. Csakúgy, mint a Múzeum utcai szárny egésze, ahol a műemlékvédelemmel és szakképzett restaurátorok bevonásával zajlanak a felújításai munkák.

 


A kivitelezőktől megtudtam, hogy számos műemlékvédelmi előíráson felüli épületelem, nyílászáró, oszlopfő került megóvásra és szakértő kezek általi restaurálásra. Mindezek mellett a palotaegyüttest a kor legmodernebb szigetelésével, gépészetével és világítástechnikájával látják el, hogy eredeti formájában megújulva sokáig fennmaradhasson az utókor számára, és megfelelően kiszolgálja az új funkcióját is.

 
Hosszú idő után pedig, végre hozzányúlnak a Blaha Lujza térhez is. 

Ötvenöt év után új, egységes arculatú térként újul meg Budapest egyik legforgalmasabb, jelentős történelmi és szellemi örökséggel bíró, ikonikus városi csomópontja, találkozóhelye. 
Az önkormányzat képviseletében én is részt veszek a kéthetente tartott kooperációkon, annak érdekében, hogy azok a szempontok, amelyeket a kerületi lakosság megfogalmazott igényként, érvényre juttathatók legyenek a kivitelezés során. A jelenkor elvárásait kielégítő, élhetőbb, gyalogosbarát köztéren jelentősen megnő a zöldfelületek aránya, pára- és vízjátékokat telepítenek, egy kulturális célokat szolgáló épület és egy rendezvényhelyszín is épül.

 


Nagy figyelemmel voltunk arra is, hogy az egész aluljáró akadálymentesen megközelíthető legyen, valamint nyilvános illemhely is kialakításra kerül az aluljáróban. Egyúttal megújul a Somogyi Béla utca – ez a Gutenberg tér felől a Stáhly utca felé egyirányú lesz –, amely tökéletesen illeszkedik az Európa Belvárosa Projekt harmadik ütemében megújuló Rökk Szilárd, Szentkirályi és Bródy Sándor utcák sorába. 


A közlekedés rendjére is hatással lesz a beruházás?

A tér rekonstrukciója kapcsán szükséges újragondolni a Palotanegyed ezen részének forgalomtechnikai kérdéseit. Fontos szempont, hogy a jelenleg meglévő ki- és bejutási pontok megmaradjanak, a negyed pedig továbbra is megközelíthető legyen, de ne teremtsünk olyan lehetőséget, hogy indokolatlan átmenő forgalmat generáljunk. A tér átépítésével a Rákóczi útról közvetlenül jobbra lehet majd kanyarodni a teljes hosszában kétirányú Márkus Emília utcába, illetve a József körútra is. 
Szeretnénk megtartani az évek alatt már megszokott, belvárosi viszonylatban nyugodtnak mondható közlekedési kultúrát. Ennek érdekében a kerékpárosok is kiemelt figyelmet kapnak, a tér fizikai adottságai ezt körülményessé teszik, de a tervezők dolgoznak a megoldáson. 

Szöveg: Tóth Patrik
Fotó: Baranyai Attila
Látványterv: budapest.hu

« vissza