Közösséget építünk

Szilágyi Demeter: hamarosan elkészül a játszótér a Múzeumkertben

2019. október 4.

Elkészült a Bródy Sándor utca felújítása, októberben pedig birtokba vehetik a családok az új játszóteret a Múzeumkertben. A Palotanegyed önkormányzati képviselője hangsúlyozta, hogy nem állnak meg itt, hiszen folytatják a fejlesztéseket a Szentkirályi, Somogyi Béla, Puskin és Vas utcákban, továbbá újragondolják a parkolási rendet a városrészben, amellyel a helyi lakosság számára kizárólagos parkolást fognak biztosítani a jövőben. Interjúsorozatunkban ezúttal a Múzeumkerti játszótérről beszélgettünk Szilágyi Demeterrel.

A közelmúltban újult meg a Múzeumkert, ahol a murvás parkoló helyét a Nemzeti Múzeum szellemiségéhez méltó, hangulatos park vette át. Nemrég azonban újra munkagépeket lehet látni a területen, a hírek szerint a felújítás második ütemeként egy modern, hiánypótló játszótér épül fel itt. Mit lehet tudni a részletekről?

A Múzeumkertben már a 19. században volt játszótér, itt játszódik a Pál utcai fiúk egyik híres jelenete is. A Palotanegyedben lakók mindegyikének van egy kedves története, hogy gyerekként, vagy a gyermekeikkel miként töltötték itt az időt.  Egyértelmű célkitűzésként tekintettem rá, hogy újra kell éleszteni ezt a régi hagyományt. Mivel nem az Önkormányzat fennhatósága alá tartozik a terület, ezért hosszú évek kilincselésének az eredménye, hogy ma már a munkavégzés zajlik.

Szilágyi Demeter és a játszótér tervezője az építkezés egy korábbi fázisában

A Nemzeti Múzeum vezetése elkötelezetten támogatta az elképzelésünket, így valósulhat meg a kert-rekonstrukció keretében egy – a mai kor igényeinek megfelelő, egyedi tervezésű, a Pál utcai fiúk hangulatát és élményeit idéző – játszótér kialakítása.

Terveink szerint már októberben birtokba vehetik a környékbeli gyerkőcök az új közösségi teret.

« vissza