Közösséget építünk

Szilágyi Demeter: kizárólagos parkolás a helyieknek a Palotanegyedben

2019. október 8.

Elkészült a Bródy Sándor utca felújítása, októberben pedig birtokba vehetik a családok az új játszóteret a Múzeumkertben. A Palotanegyed önkormányzati képviselője hangsúlyozta, hogy nem állnak meg itt, hiszen folytatják a fejlesztéseket a Szentkirályi, Somogyi Béla, Puskin és Vas utcákban, továbbá újragondolják a parkolási rendet a városrészben, amellyel a helyi lakosság számára kizárólagos parkolást fognak biztosítani a jövőben. Interjúsorozatunkban ezúttal az újragondolt palotanegyedi parkolási rendről beszélgettünk Szilágyi Demeterrel.


A közeledéssel kapcsolatban komoly lakossági igény a parkolási helyzet további rendezése a városrészben. Az elmúlt években sikerült jelentősen csökkenteni az átmenő forgalmat, azonban így is előfordul, hogy a helyi lakosoknak percekig kell körözniük a környéken az autójukkal, hogy az otthonukhoz közel tudjanak megállni. Várható a közeljövőben változás a parkolási rend kapcsán a Palotanegyedben?


Alapvetés, hogy a helyi lakosság számára kizárólagos parkolást fogunk biztosítani, de ez egy összetett kérdés, ezért érdemes a mélyére nézni. Értéknek tekintem, hogy a Palotanegyedben számos intézmény és vállalkozás működik. A szűkebb és tágabb értelemben vett városunk számára elismerés, hogy rengeteg turista választja úticélnak a fővárost és ezen belül a Józsefvárost.
Amitől véleményem szerint igazán vonzó és különleges itt a hangulat – a milliő, ha úgy tetszik –¬, hogy ez egy élő városrész. Sokan laknak itt, akik használják is a tereket, az utcákat. Ezért azt gondolom, hogy az idelátogatók okozta terhelést kezelni kell, biztosítva az itt élők nyugalmát, jogos igényét az élhető Palotanegyedre. A lakossági fórumok és beszélgetések alapján, ez két alapvető kérdésben ölt testet: a zöld felületek növelésében és a megfelelő parkolás biztosításában. Érezzük, hogy a jelenlegi struktúrában egyik a másik kárára biztosítható csupán.Ezért szükséges új alapokra helyezni a parkolási rendet. Tényként megállapítható, hogy rendkívül jó itt a közösségi közlekedés – gondoljunk csak a három metró vonalra, vagy a villamos hálózatra –, ezért aki ide látogat, számos lehetőséggel rendelkezik. Így lehetőség van a parkolóhelyeket kizárólagossá tenni a helyi lakosok számára, ezzel csökkenthető a parkolási feszültség, és egy egy-másfél éves működés után kialakul, hogy mely parkolóhelyeket tudjuk fákkal felváltani. Ez tovább cizellálható még, és csiszolható, éppen ezért lakossági fórumokon fogjuk a konkrét javaslatokat bemutatni a Civilek a Palotanegyedért Egyesülettel közösen.

 

« vissza