Lakossági tájékoztatás

Tél végi lemosó permetezés

2019. február 8.

A FŐKERT Nonprofit Zrt. február 4-én megkezdte a fővárosi parkok- és fasorok fás szárú növényeinek tél végi lemosó permetezését. A munkálatok előreláthatólag március 11-ig tartanak, de az ütemterv az időjárás függvényében változhat. A permetezések, különös tekintettel a fasorokra, alapvetően az éjszakai órákban történnek, így a munkálatok nem zavarják a gyalogos- és közúti forgalmat.

 A FŐKERT Nonprofit Zrt. fafenntartásért felelős szakemberei végzik el a kezelésükben lévő több ezer fás szárú növény védelmét, melyek között a kőris, a japánakác, a juhar, az ostorfa valamint a hárs a leggyakrabban előforduló fafaj. A lemosó permetezésre azért van szükség, hogy a fás részeken, kéregrepedésekben áttelelő kártevők – takácsatkák, levélatkák, levél- és pajzstetvek, amerikai lepkekabóca – számát gyérítsék.




A permetezésre alkalmazott szer parafinolaj hatóanyagú, környezetbarát készítmény. A leggondosabb munkavégzés közben is előfordul azonban, hogy a szer a parkoló autókra hullik. A permetezőszer az autóban semmilyen kárt nem okoz és az első autómosáskor – plusz költséget nem okozva – eltávolítható, könnyűszerrel lemosható.
A növényvédő szer hatásmechanizmusára jellemző, hogy paraffinolaj-tartalmánál fogva megfullasztja a kártevőket. Ennek a hatásnak a kifejtése érdekében, magas dózisban, nagy légmennyiséggel kell kijuttatni, így a szer a kártevők áttelelő alakjait vastagon befedi, körbevonja. Természetesen, a FŐKERT munkatársai mindeközben figyelemmel kísérik a fás szárú növények fejlődését, s korai kilombosodás esetén csökkentik a dózist.

 


A tél végi lemosó permetezés csak az áttelelő károsítók ellen hatásos, a vegetációs időszakban megjelenő vagy felszaporodó kórokozók és kártevők technológiai szintű vagy eseti jellegű további növényvédelmi intézkedést kívánnak.
Józsefvárosban február 11-től 13-ig (II. János Pál pápa tér, Rákóczi tér, Múzeumkert, Gyulai Pál u., Blaha Lujza tér), valamint február 25. és 27. között (József krt., Üllői út, Kerepesi út, Hungária krt.) végzik a permetezést.


Forrás és fotó: Főkert NZrt.
 

« vissza