Palotanegyedi mindenes

Tovább bővül a családtámogatások rendszere

2019. július 1.

Magyarország Kormánya már eddig is jelentős lépéseket tett a családok támogatása terén. A már bevezetésre került intézkedések – CSOK, jelzáloghitel-elengedés, családi adókedvezmény, első házasok kedvezménye – mellett július elsejétől újabb kedvezményes kölcsönök és vissza nem térítendő támogatások válnak elérhetővé.


Kibővül a 2015 júliusa óta igényelhető Családi Otthonteremtési Kedvezmény felhasználási területe, autóvásárlási támogatáshoz juthatnak a nagycsaládosok, babaváró támogatással akár 10 millió forint szabadon felhasználható kölcsön áll rendelkezésre a fiatal házasoknak és kiterjesztik a jelzáloghitel-elengedésre jogosultak körét is.


Babaváró támogatások


Az idei év július 1-től 2022. december 31-ig akár 10 millió forint kamatmentes, szabad felhasználású kölcsönt igényelhet minden házaspár, ahol a feleség 18 és 40 év közötti, és a pár egyike legalább 3 év munkaviszonnyal, vagy hallgatói jogviszonnyal rendelkezik. A hitel törlesztőrészlete legfeljebb havi 50 ezer forint, futamideje pedig 20 év.
Amennyiben 5 éven belül legalább egy gyermek születik családban, 3 évig nem kell a törlesztőrészleteket fizetni, és a teljes futamidőre kamatmentessé válik a felvett hitel összege. A második gyermek születésével újabb 3 évre szünetel a törlesztés, és a tartozás 30%-a elengedésre kerül. Ha pedig megérkezik a harmadik gyermek is, akkor elengedik a teljes fennmaradó tartozást.

 


Nagycsaládosok autóvásárlási támogatása


Júliustól a három, vagy annál több gyermeket nevelő családok két és fél millió forint, vissza nem térítendő támogatást kaphatnak legalább hét személyes, új autó vásárlása esetén. Igénylést nyújthatnak be 2022. december 31-ig a Magyar Államkincstárhoz azok is, akiknél már úton van a harmadik gyermek, a felvett összeg legfeljebb az autó bruttó vételárának felét teheti ki. A támogatást igényelhetik egyszülős családok is, az igénylőnek pedig „B” kategóriás vezetői engedéllyel kell rendelkeznie.


Kiterjesztett jelzáloghitel-elengedés


Eddig a három, vagy annál több gyermeket nevelő családok tudtak élni a jelzáloghitel-elengedés lehetőségével, ám ez is megváltozik július 1-ével. A második gyermeküket váró egygyermekes családok is csökkenthetik ezentúl hitelüket 1 millió forinttal, ez az összeg a harmadik gyermek születése esetén pedig 4 millió forintra emelik. További gyermekek születése esetén ezután is 1-1 millió forint jár.

 


Kibővül a CSOK


Július 1-től a CSOK mellett felvehető, legfeljebb 3%-os kamatozású, 2 gyermekre 10 millió, 3 gyermektől 15 millió forint összegű, kedvezményes hitelt nemcsak új, hanem használt lakás vásárlására is fel lehet már használni.


Falusi CSOK


Magyarországon is jellemző a fiatalok falvakból, községekből való városokba áramlása. Ezt a tendenciát hivatott ellensúlyozni a július 1-től bevezetésre kerülő otthonteremtési kedvezmény, amely kifejezetten az 5000 fő alatti lélekszámú településeken vehető igénybe 2022. július 31-ig. Egy gyermek esetében 600 ezer forint, két gyermeknél 2,6 millió, három vagy több gyermek esetében pedig 10 millió forint a vissza nem térítendő támogatás.
A részletek és a jelentkezés feltételei a www.csalad.hu oldalon érhetők el.


Forrás: jozsefvaros.hu
Szöveg: Zékány János 
Fotó: Baranyai Attila
 
 

« vissza