Kultúra

Vetítéssorozat az idei Balázs Béla-díjasok tiszteletére

2019. május 28.

Idén nyolc alkotóművész munkásságát ismerték el Balázs Béla-díjjal, ezért az Uránia Nemzeti Filmszínház június 2. és 18. között vetítéssorozatot rendez az alkotók tiszteletére.

 Június 2-án a sorozat első vendége Babos Tamás operatőr lesz, aki a kilencvenes évek közepe óta olyan rendezők alkotótársa, mint Goda Krisztina, Bollók Csaba, Gothár Péter, Jeles András vagy Kamondi Zoltán. Munkái közül a Veszettek című 2015-ös film kerül mozivászonra, a vetítés utáni beszélgetésen pedig a film rendezője, Goda Krisztina is részt vesz.




Veszettek (forrás:Origo)


Június 3-án a dokumentumfilmé lesz a főszerep, így Tóth Klára filmkritikus-publicistával és Moharos Attila filmrendezővel is találkozhat a közönség. A sorozatban Moharos Attilától a Ballada egy szolgafiú emlékére című tavalyi dokumentumfilmjét mutatják be. A film utáni beszélgetésen Tóth Klára filmkritikus, publicista is részt vesz. Június 5-én Pozsgai Zsolt rendező, író, forgatókönyvíró kerül reflektorfénybe. Az Urániában a Megszállottakat láthatja a közönség.

 


Részlet a Megszállottak című filmből (forrás: Mozi24) 


Június 11-én Nádorfi Lajos operatőr lesz a vendég, akinek Kántorok című munkáját vetítik le. Június 12-én Gyöngyössy Bence producer, rendező, forgatókönyvíró lesz az ünnepi vetítéssorozat vendége, az Utolsó rapszódia című alkotása lesz látható.

 


Utolsó rapszódia (forrás: Mozi24) 


Zalán János producer, színházigazgató, színész és szinkronstúdió-vezető volt a producere a Rabbisorsok Magyarországon című filmnek, amelyet június 17-én vetítenek. Június 18-án Stőhr Lóránt filmkritikus, filmtörténész lesz az utolsó vendég, aki új könyvét mutatja be a közönségnek.


Nyitókép: Józsefváros újság/archív
Forrás: Uránia
 

« vissza