Alig néhány lépcsőnyire a Rökk Szilárd utca szintje alá ereszkedve a felszínitől teljesen eltérő világba csöppenünk. Nem, nem időkaput találtunk a Palotanegyedben, hanem "csak" egy kardműves műhelyt - az utolsó működők egyikét Magyarországon. Urbán Dániellel beszélgettünk.
A Semmelweis Egyetem (SE), a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) a Józsefvárosi Önkormányzattal egyetértésben egy Egészségipari-biotechnológiai Science Park létrehozását tervezi. A tudásközpont célja, hogy megfelelő egészségipari környezetet teremtsen, ezáltal jelentős mértékben hozzájáruljon Magyarország versenyképességének növeléséhez is.
Nyolc döntőbe került ötlet gazdája versengett a Palotanegyedben az idei ötletbörze díjaiért.
Az elmúlt években kívül-belül csodás átalakuláson ment keresztül a Játékvár Bölcsőde. Az utcafronti homlokzat megújulása után az udvarra néző épületrészt is korszerűsítették, megszépült a hatalmas udvar és a belső terek egy része is, melyeket új bútorokkal rendeztek be, valamint kialakítottak egy sószobát is.
A Blaha Lujza tér közelében, a Rákóczi út, Gyulai Pál utca sarkán áll az 1710-es évek elején épült, az orvosok és kórházak védőszentjének, Szent Rókus – és Szent Rozália – tiszteletére emelt kápolna. Az évszázadok során többször bővítették, olykor azonban még elbontása is felmerült, de erre szerencsére végül sosem került sor. Többször megsérült, így Budapest 1945-ös ostromakor az épületet találat érte, a romok eltakarításakor bukkantak a „háromkarélyos kamrájára” (cella trichora). Az ókeresztény, római hagyományokban gyökerező, hármas apszisú Szent Rókus kápolnának fontos a művészettörténeti jelentősége.
140 új, nagyméretű köztéri szemetes kerül tavasszal a forgalmasabb csomópontokra. Sára Botond, Józsefváros polgármestere hangsúlyozta: a tavalyi évhez hasonlóan idén is a köztisztaság javítására helyezik a hangsúlyt.