Mindig izgalmas kihívás egy belvárosi környezet megújítása. A Krúdy Gyula utcával és környékével kapcsolatban egy olyan koncepcióterv került kialakításra, amely egységes utcaképpel és még több zöld felülettel várja majd a Palotanegyedben élőket.
Józsefváros – és azon belül a Palotanegyed – azon kevés helyek közé tartozik Magyarországon, ahol az itt élők azt a szót hallva, hogy inkubátorház, nem csak egy, a koraszülöttek ellátására specializálódott intézményre asszociálnak. Kerületünk inkubátorháza – a Horánszky utcai H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési Központ – persze nem egészségügyi intézmény, hanem a helyi kezdő vállalkozásoknak és startupoknak nyújt támogatást a kezdeti nehézségek leküzdésében. Zékány Zoltánnal, a H13 szakmai igazgatójával beszélgettünk.
Önkormányzati munkacsoport létrehozásáról döntöttek
Egyes körökben folyamatosan zajlik a hisztériakeltés a klímaváltozás körül, ám a tudományos világban már régóta nincs vita arról, hogy komoly klímamelegedés van Földünkön, amely természetesen a nagyvárosokat, így Budapestet is érinti. Józsefvárosban az elmúlt években jelentős összegeket fordítanak a költségvetésből a „környezetbarát város” kialakítására, újabb lépésként pedig Sára Botond polgármester javaslatára egy klímaváltozással kapcsolatos munkacsoport létrehozásáról is született képviselő-testületi döntés.
Szeptember 1-től a Haller utcából az Auróra utcai Szent Kozma Egészségügyi Központ földszintjére költözik a józsefvárosi lakosok számára biztosított 24 órás kijáró és ambuláns központi felnőtt háziorvosi ügyeleti és sürgősségi ellátás. A szomszédos kerületből Józsefváros központi, frekventált helyszínére költöző ellátással tovább javul az itt élők egészségbiztonsága.
Mintegy 12 ezer kérdőív érkezett vissza a lakosoktól annak a kerületi konzultációnak a keretében, amelyet Józsefváros vezetése indított közbiztonság és köztisztaság témában. A józsefvárosiak a nagyobb rend és biztonság mellett tették le a voksukat.
Zsom Imre és felesége, Zsom Imréné Juhász Mária idén ünneplik negyvenedik házassági évfordulójukat. A jeles alkalomból az önkormányzat nevében Egry Attila alpolgármester köszöntötte őket egy gyönyörű virágcsokorral, egy palack finom borral és a Turay Ida Színház egy tetszőleges előadására szóló jegyekkel. A házaspárról a hosszú és jó házasság titkáról és az együtt töltött évekről beszélgettünk.