Hamarosan elkészül a Bródy Sándor utca felújítása, októberben pedig birtokba vehetik a családok az új játszóteret a Múzeumkertben. Többek között erről is beszélgettünk Szilágyi Demeter önkormányzati képviselővel, aki hangsúlyozta, hogy nem állnak meg itt, hiszen folytatják a fejlesztéseket a Szentkirályi, Somogyi Béla, Puskin és Vas utcákban, továbbá újragondolják a parkolási rendet a városrészben, amellyel a helyi lakosság számára kizárólagos parkolást fognak biztosítani a jövőben. Interjú.
Mindig izgalmas kihívás egy belvárosi környezet megújítása. A Krúdy Gyula utcával és környékével kapcsolatban egy olyan koncepcióterv került kialakításra, amely egységes utcaképpel és még több zöld felülettel várja majd a Palotanegyedben élőket.
Józsefváros – és azon belül a Palotanegyed – azon kevés helyek közé tartozik Magyarországon, ahol az itt élők azt a szót hallva, hogy inkubátorház, nem csak egy, a koraszülöttek ellátására specializálódott intézményre asszociálnak. Kerületünk inkubátorháza – a Horánszky utcai H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési Központ – persze nem egészségügyi intézmény, hanem a helyi kezdő vállalkozásoknak és startupoknak nyújt támogatást a kezdeti nehézségek leküzdésében. Zékány Zoltánnal, a H13 szakmai igazgatójával beszélgettünk.
Önkormányzati munkacsoport létrehozásáról döntöttek
Egyes körökben folyamatosan zajlik a hisztériakeltés a klímaváltozás körül, ám a tudományos világban már régóta nincs vita arról, hogy komoly klímamelegedés van Földünkön, amely természetesen a nagyvárosokat, így Budapestet is érinti. Józsefvárosban az elmúlt években jelentős összegeket fordítanak a költségvetésből a „környezetbarát város” kialakítására, újabb lépésként pedig Sára Botond polgármester javaslatára egy klímaváltozással kapcsolatos munkacsoport létrehozásáról is született képviselő-testületi döntés.
Szeptember 1-től a Haller utcából az Auróra utcai Szent Kozma Egészségügyi Központ földszintjére költözik a józsefvárosi lakosok számára biztosított 24 órás kijáró és ambuláns központi felnőtt háziorvosi ügyeleti és sürgősségi ellátás. A szomszédos kerületből Józsefváros központi, frekventált helyszínére költöző ellátással tovább javul az itt élők egészségbiztonsága.
Mintegy 12 ezer kérdőív érkezett vissza a lakosoktól annak a kerületi konzultációnak a keretében, amelyet Józsefváros vezetése indított közbiztonság és köztisztaság témában. A józsefvárosiak a nagyobb rend és biztonság mellett tették le a voksukat.